Posts Tagged ‘cel mai mare regizor’

h1

Ingmar Bergman – între destinul abisului şi cel al zenitului

august 10, 2009

Ingmar BergmanIngmar Bergman, (14 iulie 1918 – 30 iulie 2007) născut la Uppsala, în Suedia, ca fiu al unui pastor protestant (unul dintre fondatorii Partidului Naţional Socialist din Suedia) a fost unul dintre marii regizori ai lumii, regizor, scenarist, actor, producător, singular prin metoda lui introspectivă ce sondează străfundurile abisale ale spiritului uman.

Filmele sale au o puternică notă existenţială, abordând teme ca frica, singurătatea, moartea, credinţa, suferinţa, un univers deşi pesimist dar cu atât mai mult optimist prin mândria şi nobleţea stilului nordic, eroii mântuindu-se prin acte de vitejie, de creaţie, de jertfă, de cultură şi intelect.

– Membru al organizaţiei naziste Hitler Jugend pe care o părăseşte în 1945.

– Debutează ca regizor de teatru în anul 1938.

– Între 1963 şi 1966 este directorul Teatrului Dramaten, din Stockholm.

– Director al Teatrului Regal de Dramă, din Stockholm.

– În ziua de 30 ianuarie 1976 este arestat pentru învinuirea de evaziune fiscală. Cu toate că autorităţile şi-au cerut, ulterior scuze, pleacă în RFG, stabilindu-se la München. Revine în ţară în 1978.

– În 1987 scoate volumul autobiografic Lanterna magică.

Încetează din viaţă la 30 iulie 2007, în Gotlands, Suedia.

Foarte fin cunoscător al sufletului feminin, al eternului feminin, promovează cu foarte mare dăruire estetică chipuri actoriceşti ca Liv Ullman sau Bibi Anderson, folosind foarte mult tehnica prim-planului, a sondării interiorului frământat de emoţii şi trăiri ascunse, realizând formidabile portrete psihologice şi profunde analize de conştiinţă, extrapolând sensurile concrete într-unele de natură metafizică.

Filmografie regizor:

1. Det regnar på vår kärlek (1946);
2.
Kris (1946);
3.
Skepp till India land (1947);
4.
Musik i mörker (1948);
5.
Hamnstad (1948);
6.
Törst (1949);
7.
Fängelse (1949);
8.
Sånt händer inte här (1950);
9.
Till glädje (1950);
10.
Sommarlek (1951);
11.
Kvinnors väntan (1952);
12.
Sommaren med Monika (1953);
13.
Gycklarnas afton (1953);
14.
En Lektion i kärlek (1954);
15.
Sommarnattens leende (1955);
16.
Kvinnodröm (1955);
17.
Bakomfilm smultronstället (1957);
18.
Herr Sleeman kommer (1957);
19. Det
Sjunde inseglet (1957);
20.
Smultronstället (1957);
21.
Rabies (1958);
22. Venetianskan (1958);
23.
Ansiktet (1958);
24.
Nära livet (1958);
25.
Oväder (1960);
26.
Jungfrukällan (1960);
27.
Djävulens öga (1960);
28.
Såsom i en spegel (1961);
29.
Nattvardsgästerna (1962);
30.
Ett Drömspel (1963);
31.
Tystnaden (1963);
32.
För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964);
33.
Don Juan (1965);
34. Persona (1966);
35. Stimulantia (1967);
36. Vargtimmen (1968);
37. Skammen (1968);
38. Riten (1969);
39. En Passion (1969);
40.
Fårödokument 1969 (1970);
41.
Beröringen (1971);
42.
Viskningar och rop (1972);
43.
Scener ur ett äktenskap (1973);
44. Misantropen (1974);
45.
Trollflöjten (1975);
46.
Ansikte mot ansikte (1976);
47.
The Serpent’s Egg (1977);
48.
Höstsonaten (1978);
49.
Fårö-dokument 1979 (1979);
50.
Aus dem Leben der Marionetten (1980);
51.
Fanny och Alexander (1982);
52.
Hustruskolan (1983);
53. Karins Ansikte (1984);
54. Efter repetitionen (1984);
55. Dom Juan (1985);
56.
De Två saliga (1986);
57.
Dokument Fanny och Alexander (1986);
58.
Markisinnan de Sade (1992);
59.
Backanterna (1993);
60.
Sista skriket (1995);
61.
Larmar och gör sig till (1997);
62.
Bildmakarna (2000);
63. Saraband (2003).

Reclame
h1

Andrei Tarkovsky

august 10, 2009

Andrei Tarkovsky

Andrei Tarkovsky (4 aprilie 1932 – 29 decembrie 1986), născut la Zavrazhe, Ivanono, URSS (acum în Rusia), ca fiu al poetului Arseni Tarkovsky, a fost un mare regizor al lumii, cunoscător de pictură, sculptură, muzică, greacă şi arabă. Oprimat de cenzura sovietică, după îndelungă jetfă de creaţie, a plecat in Suedia, unde a făcut ultimul său film. A murit la Paris de cancer pulmonar.Filmografie regizor:


1. Ubiytsy (1958);
2. Segodnya uvolneniya ne budet (1959);
3.
Katok i skripka (1960);
4.
Ivanovo detstvo (1962);
5.
Andrey Rublyov (1969);
6.
Solyaris (1972);
7. Zerkalo (1975);
8. Stalker (1979);
9. Nostalghia (1983);
10.
Tempo di viaggio (1983);
11. Offret (1986).