Posts Tagged ‘film criptic’

h1

Werner Herzog… sau un poet vizionar

august 11, 2009

werner herzogWerner Herzog s-a născut la 5 septembrie 1942 la Munich, în Germania. A crescut într-un sat de munte, necunoscând cinema-ul, televiziunea ori telefonul. A început să călătorească pe jos la vârsta de 14 ani. Autodidact, a studiat istoria, literatura şi teatrul, însă, neterminând.

La 20 de ani realizează primul scurt-metraj, Herakles.

Filmele sale au o puternică amprentă ermetică, interferându-se cu spaţii mistice, alegorice, metaforice ce abordează teme romantice de cazuri limită, alienări, gustul pentru fantastic, oniric şi demoniac şi mai ales pentru vizionarism.


Filmografie regizor
:


1. Herakles
(1962);
2. Spiel im Sand (1964);
3. Die Beispiellose Verteidigung der Festung Deutschkreuz (1967);
4. Lebenszeichen (1968);
5. Letzte Worte (1968);
6. Die Fliegenden Ärzte von Ostafrika (1969);
7. Maßnahmen gegen Fanatiker (1969);
8. Auch Zwerge haben klein angefangen (1970);
9. Behinderte Zukunft? (1971);
10. Land des Schweigens und der Dunkelheit (1971);
11. Fata Morgana (1971);
12. Aguirre, der Zorn Gottes (1972);
13. Jeder für sich und Gott gegen alle (1974);
14. Die Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner (1974);
15. Mit mir will keiner spielen (1976);
16. How much Wood Would a Woodchuck Chuck (1976);
17. Herz aus Glas (1976);
18. La Soufrière – Warten auf eine unausweichliche Katastrophe (1977);
19. Stroszek (1977);
20. Woyzeck (1979);
21. Nosferatu: Phantom der Nacht (1979);
22. Glaube und Währung (1980);
23. God’s Angry Man (1980);
24. Huies Predigt (1980);
25. Fitzcarraldo (1982);
26. Ballade vom kleinen Soldaten (1984);
27. Gasherbrum – Der leuchtende Berg (1984);
28. Wo die grünen Ameisen träumen (1984);
29. Portrait Werner Herzog (1986);
30. Cobra Verde (1987);
31. Les Français vus par (1988);
32. Les Français vus par (1988);
33. Les Gauloises (1988);
34. Wodaabe – Die Hirten der Sonne. Nomaden am Südrand der Sahara
35. Giovanna d’Arco (1989);
36. Echos aus einem düstern Reich (1990);
37. Cerro Torre: Schrei aus Stein (1991);
38. Jag Mandir: Das excentrische Privattheater des Maharadscha von Udaipur (1991);
39. Lektionen in Finsternis (1992);
40. Glocken aus der Tiefe (1993);
41. Die Verwandlung der Welt in Musik (1994);
42. Tod für fünf Stimmen (1995);
43. Little Dieter Needs to Fly (1997);
44. Höllenfahrten (1998);
45. Mein liebster Feind – Klaus Kinski (1999);
46. Julianes Sturz in den Dschungel (2000);
47. 2000 Jahre Christentum (2000);
48. Pilgrimage (2001);
49. Invincible (2001);
50. Ten Minutes Older: The Trumpet (2002);
51. Wheel of Time (2003);
52. The White Diamond (2004);
53. Grizzly Man (2005);
54. The Wild Blue Yonder (2005);
55. Rescue Dawn (2006);
56. Encounters at the End of the World (2007).
(1989);

Reclame
h1

Alejandro Jodorowsky

august 10, 2009

Regizorul Alejandro Jodorowsky, născut la 7 februarie 1929 în Iquique, Chile, şi-a început activitatea artistică prin poezie, la vârsta de 16 ani.

Alejandro Jodorowsky
La 17 ani debutează ca mim în trupa de pantomimă Teatro Mímico. Studiază pantomima la Paris cu Etienne Decroux.

A publicat mai multe cărţi cu metodele sale terapeutice. Bunăoară Psicomagia: La trampa sagradaPsychomagic: The Sacred Trap), o autobiografie La danza de la realidadThe Dance of Reality), 23 de romane filosofice. ( (

Filmele lui sunt criptice, psihedelice, psihomagice, psihogenealogice, cu un mesaj iniţiatic şi încifrat.

Filmografie regizor:

1. Les Têtes interverties (1957);
2. Fando y Lis (1968);
3.
El Topo (1970);
4. The Holy Mountain (1973);
5.
Tusk (1980);
6.
Santa sangre (1989);
7.
The Rainbow Thief (1990);
8.
King Shot (2009).