Posts Tagged ‘film de arta’

h1

Andrei Rublyov (1969) (Andrei Tarkovsky) – vizionare online

august 20, 2009

Vizionaţi în întregime filmul Andrei Rublyov:

partea I, partea a II-a, partea a III-a, partea a IV-a, partea a V-a, partea a VI-a, partea a VII-a, partea a VIII-a, partea a IX-a, partea a X-a, partea a XI-a, partea a XII-a, partea a XIII-a, partea a XIV-a, partea a XV-a, partea a XVI-a, partea a XVII-a, partea a XVIII-a, partea a XIX-a, partea a XX-a.

Regia: Andrei Tarkovsky

h1

El Topo (1970) (Alejandro Jodorowsky) – vizionare online

august 18, 2009

Vizionaţi în întregime filmul El Topo (Cârtiţa):

partea I, partea a II-a, partea a III-a, partea a IV-a, partea a V-a, partea a VI-a, partea a VII-a, partea a VIII-a, partea a IX-a, partea a X-a, partea a XI-a, partea a XII-a, partea a XIII-a.

Regia: Alejandro Jodorowsky

h1

Stalker (1979) (Andrei Tarkovsky)

august 18, 2009

Vizionaţi în întregime filmul Stalker (Călăuza) AICI:

Regia: Andrei Tarkovsky

h1

Sult (1966) (Henning Carlsen) – vizionare online

august 12, 2009

Vizionaţi în întregime filmul Sult (Foamea) AICI.

Regia: Henning Carlsen

Dacă ar fi să formulăm o propoziţie metafizică a fenomenului natural-uman-social în esenţa lui, am spune că Legea coordonatoare a acestuia este mai degrabă probabilistă decât deterministă! Pentru că însăşi concepţia noastră asupra materiei trebuie să conţină un element probabilistic intrinsec! Nu există incompatibilitate între aleatorul din natură (hazard în linia dungii) şi existenţa legilor cauzale valide, adevărate, justificate (apărate)! Însuşirea limbajului şi performanţele domeniului Lingcvistică, în aspectele lor fonologice, gramaticale, semantice, lexicale, topice şi prozodice au caracter intrinsec (ontologic) probabilist! Chiar teoria raţionalităţii are caracter probabilist!

În rest o amprentă etic-morală pe scheletul estetic şi teleologic manifest în persoane (interesate).


h1

Werner Herzog… sau un poet vizionar

august 11, 2009

werner herzogWerner Herzog s-a născut la 5 septembrie 1942 la Munich, în Germania. A crescut într-un sat de munte, necunoscând cinema-ul, televiziunea ori telefonul. A început să călătorească pe jos la vârsta de 14 ani. Autodidact, a studiat istoria, literatura şi teatrul, însă, neterminând.

La 20 de ani realizează primul scurt-metraj, Herakles.

Filmele sale au o puternică amprentă ermetică, interferându-se cu spaţii mistice, alegorice, metaforice ce abordează teme romantice de cazuri limită, alienări, gustul pentru fantastic, oniric şi demoniac şi mai ales pentru vizionarism.


Filmografie regizor
:


1. Herakles
(1962);
2. Spiel im Sand (1964);
3. Die Beispiellose Verteidigung der Festung Deutschkreuz (1967);
4. Lebenszeichen (1968);
5. Letzte Worte (1968);
6. Die Fliegenden Ärzte von Ostafrika (1969);
7. Maßnahmen gegen Fanatiker (1969);
8. Auch Zwerge haben klein angefangen (1970);
9. Behinderte Zukunft? (1971);
10. Land des Schweigens und der Dunkelheit (1971);
11. Fata Morgana (1971);
12. Aguirre, der Zorn Gottes (1972);
13. Jeder für sich und Gott gegen alle (1974);
14. Die Große Ekstase des Bildschnitzers Steiner (1974);
15. Mit mir will keiner spielen (1976);
16. How much Wood Would a Woodchuck Chuck (1976);
17. Herz aus Glas (1976);
18. La Soufrière – Warten auf eine unausweichliche Katastrophe (1977);
19. Stroszek (1977);
20. Woyzeck (1979);
21. Nosferatu: Phantom der Nacht (1979);
22. Glaube und Währung (1980);
23. God’s Angry Man (1980);
24. Huies Predigt (1980);
25. Fitzcarraldo (1982);
26. Ballade vom kleinen Soldaten (1984);
27. Gasherbrum – Der leuchtende Berg (1984);
28. Wo die grünen Ameisen träumen (1984);
29. Portrait Werner Herzog (1986);
30. Cobra Verde (1987);
31. Les Français vus par (1988);
32. Les Français vus par (1988);
33. Les Gauloises (1988);
34. Wodaabe – Die Hirten der Sonne. Nomaden am Südrand der Sahara
35. Giovanna d’Arco (1989);
36. Echos aus einem düstern Reich (1990);
37. Cerro Torre: Schrei aus Stein (1991);
38. Jag Mandir: Das excentrische Privattheater des Maharadscha von Udaipur (1991);
39. Lektionen in Finsternis (1992);
40. Glocken aus der Tiefe (1993);
41. Die Verwandlung der Welt in Musik (1994);
42. Tod für fünf Stimmen (1995);
43. Little Dieter Needs to Fly (1997);
44. Höllenfahrten (1998);
45. Mein liebster Feind – Klaus Kinski (1999);
46. Julianes Sturz in den Dschungel (2000);
47. 2000 Jahre Christentum (2000);
48. Pilgrimage (2001);
49. Invincible (2001);
50. Ten Minutes Older: The Trumpet (2002);
51. Wheel of Time (2003);
52. The White Diamond (2004);
53. Grizzly Man (2005);
54. The Wild Blue Yonder (2005);
55. Rescue Dawn (2006);
56. Encounters at the End of the World (2007).
(1989);

h1

Pier Paolo Pasolini

august 11, 2009

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini (5 martie 1922 – 2 noiembrie 1975) s-a născut la Bologna, Emilia-Romagna, Italia, tatăl său fiind locotenet în armata lui Mussolini, iar mama sa profesoară de gimnaziu. Inspirat de locurile unde a copilărit şi de poezia lui Rimbaud a început să scrie versuri de la o vârstă fragedă.

Din 1939 este student la Facultatea de Litere a Universităţii din Bologna. Aici începe să nutrească o mare dragoste pentru cinematografie.

Filmografie regizor:

1. Accattone (1961);
2. Mamma Roma (1962);
3.
La Rabbia (1963);
4.
Ro.Go.Pa.G. (1963);
5.
Le Mura di Sana (1964);
6.
Il Vangelo secondo Matteo (1964);
7. Sopralluoghi in Palestina per il vangelo secondo Matteo (1965);
8.
Comizi d’amore (1965);
9.
Il Padre selvaggio (1965);
10. Uccellacci e uccellini (1966);
11.
Edipo re (1967);
12.
Le Streghe (1967);
13.
Capriccio all’italiana (1968);
14.
Teorema (1968);
15.
Porcile (1969);
16.
Amore e rabbia (1969);
17.
Appunti per un film sull’india (1969);
18.
Medea (1969);
19.
Appunti per un romanzo dell’immondezza (1970);
20. Appunti per un’Orestiade africana (1970);
21.
Il Decameron (1971);
22.
Dodici dicembre 1972 (1972);
23. I
Racconti di Canterbury (1972);
24. Il
Fiore delle mille e una notte (1974);
25.
Pasolini e… la forma della città (1974);
26.
Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975).

h1

Peter Greenaway

august 11, 2009

Peter Greenaway, născut la 5 aprilie 1942 la Newport, Monmouthshire, Wales, este un regizor britanic, actualmente profesor de cinema la European Graduated School în Saas-Fee, Elveţia.

Peter Greenaway
Dorinţa de a fi creator de artă i-a fost revelată de la o vârstă timpurie, când s-a hotărât să înceapă să picteze şi când a intrat în contact cu cinematograful lui Bergman, Godard şi Resnais.

În 1962 Greenaway începe studiile la Colegiul de Artă de la Walthamstow.
Singularitatea lui Greenaway aparţine unui estetism vizual cu mari influenţe din pictura renascentistă, chiar şi din pictura flamandă, folosind foarte mult lumina şi contrastul dintre costumaţie şi nuditate, natură şi arhitectură, lucruri şi oameni, plăcere sexuală şi moarte dureroasă.

Filmografie regizor:

1. Death of Sentiment (1962);

2. Train (1966);

3. Tree (1966);
4. Revolution (1967);
5.
5 Postcards From Capital Cities (1967);
6. Intervals (1969);
7. Erosion (1971);
8.
H Is for House (1973);
9.
Water Wrackets (1975);
10. Water (1975);
11. Windows (1975);
12.
Goole by Numbers (1976);
13.
Dear Phone (1977);
14.
Vertical Features Remake (1978);
15.
Eddie Kid (1978);
16.
1-100 (1978);
17.
Cut Above the Rest (1978);
18.
A Walk Through H: The Reincarnation of an Ornithologist (1978);
19.
Leeds Castle (1979);
20.
Zandra Rhodes (1979);
21.
Women Artists (1979);
22.
The Falls (1980);
23.
Country Diary (1980);
24.
Act of God (1980);
25.
Lacock Village (1980);
26.
Terence Conran (1981);
27.
The Draughtsman’s Contract (1982);
28.
Four American Composers (1983);
29.
The Coastline (1983);
30.
Making a Splash (1984);
31.
Inside Rooms: 26 Bathrooms, London & Oxfordshire, 1985 (1985);
32.
A Zed & Two Noughts (1985);
33.
The Belly of an Architect (1987);
34.
Death in the Seine (1988);
35.
Fear of Drowning (1988);
36.
Drowning by Numbers (1988);
37.
A TV Dante (1989);
38.
Hubert Bals Handshake (1989);
39.
The Cook the Thief His Wife & Her Lover (1989);
40.
Prospero’s Books (1991);
41.
A Walk Through Prospero’s Library (1991);
42.
M Is for Man, Music,Mozart (1991);
43.
Rosa (1992);
44.
The Baby of Mâcon (1993);
45.
Darwin (1993);
46.
Stairs 1 Geneva (1995);
47.
The Pillow Book (1996);
48.
The Bridge (1997);

49. The Death of a Composer: Rosa, a Horse Drama (1999);
50.
8 ½ Women (1999);
51.
The Man in the Bath (2001);
52.
Cinema16: British Short Films (2003);
53.
The Tulse Luper Suitcases: Antwerp (2003);
54.
The Tulse Luper Suitcases, Part 3: From Sark to the Finish (2003);
55.
Visions of Europe (2004);
56.
The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea – Valizele lui Tulse Luper, partea a II-a (2004);
57.
A Life in Suitcases (2005);
58.
Peopling the Palaces at Venaria Reale (2007);
59.
Nightwatching (2007).

h1

Nicolae Mărgineanu

august 11, 2009

Nicolae MargineanuNicolae Mărgineanu, născut la data de 25 septembrie 1938 în Cluj-Napoca ca fiu al psihologului Nicolae Mărgineanu, este operator, scenarist, producător şi regizor de film român. Din anul 1976 este căsătorit cu actriţa Maria Ploae, având împreună trei copii, al patrulea fiind din prima căsnicie. Tatăl său, reputatul psiholog Nicolae Mărgineanu a efectuat 18 ani în închisorile comuniste (1948-1964).
A absolvit cursurile IATC în 1969. Devine un regizor de primă mână al filmului românesc din această perioadă, prin seriozitatea abordării, construcţie dramatică solidă şi atenţia acordată partiturii actoriceşti.

Filmografie regizor:

1. Mai presus de orice (1978);
2. Omul în loden (1979);
3.
Stefan Luchian (1981);
4.
Intoarcerea din iad (1983);
5. Padureanca (1987);
6.
Flacari pe comori (1988);
7.
Un bulgăre de humă (1989);
8.
Undeva în Est (1991);
9.
Architectura si puterea (1993);
10.
Priveste înainte cu mânie (1993);
11.
Capul de zimbru (1996);
12.
Faimosul Paparazzo (1999);
13.
Binecuvântata fii, închisoare (2002);
14.
Logodnicii din America (2007);
15.
Schimb valutar (2008).

h1

Ki-duk Kim

august 10, 2009

Ki-duk Kim

Ki-duk Kim (Kim Ki-duk) s-a născut la 20 decembrie 1960 în localitatea Bonghwa, provincia Kyonsang din Coreea de Sud. Între 1990 şi 1993 studiază Fine Arts în Paris. Întors în Coreea de Sud îşi începe activitatea cineastă prin scenaristică.

Asemenea şi altor artişti din Orientul Îndepărtat, Ki-duk Kim îmbină eticul cu esteticul.

Întotdeauna orientul înseamnă resemnarea în faţa Înţelepciunii; înţelepciunea penetrează fiinţa omului clădită pe energia unei raţionalităţi apofatice, blânde şi cosmice. De la frumosul exterior la frumosul interior şi de la catafatic la apofatic. Morala cathartică, a deschiderii spre univers, spre oameni, spre sine, spre vârful fiinţei, neconştientizate ca la europeni ci trăite pasiv prin emanaţie panteistă.

Filmografie regizor:


1. Ag-o
(1996);
2. Yasaeng dongmul bohoguyeog (1996);
3.
Paran daemun (1998);
4.
Seom (2000);
5.
Shilje sanghwang (2000);
6.
Suchwiin bulmyeong (2001);
7.
Nabbeun namja (2001);
8.
Hae anseon (2002);
9. Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003);
10.
Samaria (2004);
11.
Bin-jip (2004);
12.
Hwal (2005);
13.
Soom (2007);
14.
Bi-mong (2008).

h1

Ingmar Bergman – între destinul abisului şi cel al zenitului

august 10, 2009

Ingmar BergmanIngmar Bergman, (14 iulie 1918 – 30 iulie 2007) născut la Uppsala, în Suedia, ca fiu al unui pastor protestant (unul dintre fondatorii Partidului Naţional Socialist din Suedia) a fost unul dintre marii regizori ai lumii, regizor, scenarist, actor, producător, singular prin metoda lui introspectivă ce sondează străfundurile abisale ale spiritului uman.

Filmele sale au o puternică notă existenţială, abordând teme ca frica, singurătatea, moartea, credinţa, suferinţa, un univers deşi pesimist dar cu atât mai mult optimist prin mândria şi nobleţea stilului nordic, eroii mântuindu-se prin acte de vitejie, de creaţie, de jertfă, de cultură şi intelect.

– Membru al organizaţiei naziste Hitler Jugend pe care o părăseşte în 1945.

– Debutează ca regizor de teatru în anul 1938.

– Între 1963 şi 1966 este directorul Teatrului Dramaten, din Stockholm.

– Director al Teatrului Regal de Dramă, din Stockholm.

– În ziua de 30 ianuarie 1976 este arestat pentru învinuirea de evaziune fiscală. Cu toate că autorităţile şi-au cerut, ulterior scuze, pleacă în RFG, stabilindu-se la München. Revine în ţară în 1978.

– În 1987 scoate volumul autobiografic Lanterna magică.

Încetează din viaţă la 30 iulie 2007, în Gotlands, Suedia.

Foarte fin cunoscător al sufletului feminin, al eternului feminin, promovează cu foarte mare dăruire estetică chipuri actoriceşti ca Liv Ullman sau Bibi Anderson, folosind foarte mult tehnica prim-planului, a sondării interiorului frământat de emoţii şi trăiri ascunse, realizând formidabile portrete psihologice şi profunde analize de conştiinţă, extrapolând sensurile concrete într-unele de natură metafizică.

Filmografie regizor:

1. Det regnar på vår kärlek (1946);
2.
Kris (1946);
3.
Skepp till India land (1947);
4.
Musik i mörker (1948);
5.
Hamnstad (1948);
6.
Törst (1949);
7.
Fängelse (1949);
8.
Sånt händer inte här (1950);
9.
Till glädje (1950);
10.
Sommarlek (1951);
11.
Kvinnors väntan (1952);
12.
Sommaren med Monika (1953);
13.
Gycklarnas afton (1953);
14.
En Lektion i kärlek (1954);
15.
Sommarnattens leende (1955);
16.
Kvinnodröm (1955);
17.
Bakomfilm smultronstället (1957);
18.
Herr Sleeman kommer (1957);
19. Det
Sjunde inseglet (1957);
20.
Smultronstället (1957);
21.
Rabies (1958);
22. Venetianskan (1958);
23.
Ansiktet (1958);
24.
Nära livet (1958);
25.
Oväder (1960);
26.
Jungfrukällan (1960);
27.
Djävulens öga (1960);
28.
Såsom i en spegel (1961);
29.
Nattvardsgästerna (1962);
30.
Ett Drömspel (1963);
31.
Tystnaden (1963);
32.
För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964);
33.
Don Juan (1965);
34. Persona (1966);
35. Stimulantia (1967);
36. Vargtimmen (1968);
37. Skammen (1968);
38. Riten (1969);
39. En Passion (1969);
40.
Fårödokument 1969 (1970);
41.
Beröringen (1971);
42.
Viskningar och rop (1972);
43.
Scener ur ett äktenskap (1973);
44. Misantropen (1974);
45.
Trollflöjten (1975);
46.
Ansikte mot ansikte (1976);
47.
The Serpent’s Egg (1977);
48.
Höstsonaten (1978);
49.
Fårö-dokument 1979 (1979);
50.
Aus dem Leben der Marionetten (1980);
51.
Fanny och Alexander (1982);
52.
Hustruskolan (1983);
53. Karins Ansikte (1984);
54. Efter repetitionen (1984);
55. Dom Juan (1985);
56.
De Två saliga (1986);
57.
Dokument Fanny och Alexander (1986);
58.
Markisinnan de Sade (1992);
59.
Backanterna (1993);
60.
Sista skriket (1995);
61.
Larmar och gör sig till (1997);
62.
Bildmakarna (2000);
63. Saraband (2003).