Posts Tagged ‘film romanesc’

h1

Un bulgăre de humă (1989) (Nicolae Mărgineanu) – vizionare online

august 18, 2009

Vizionaţi în întregime filmul Un bulgăre de humă AICI.

Regia: Nicolae Mărgineanu

La vale de dor şi jale… Mai sus, tot mai sus, până la bucăţica noastră de cer… Eminescu, Creangă…

h1

Nicolae Mărgineanu

august 11, 2009

Nicolae MargineanuNicolae Mărgineanu, născut la data de 25 septembrie 1938 în Cluj-Napoca ca fiu al psihologului Nicolae Mărgineanu, este operator, scenarist, producător şi regizor de film român. Din anul 1976 este căsătorit cu actriţa Maria Ploae, având împreună trei copii, al patrulea fiind din prima căsnicie. Tatăl său, reputatul psiholog Nicolae Mărgineanu a efectuat 18 ani în închisorile comuniste (1948-1964).
A absolvit cursurile IATC în 1969. Devine un regizor de primă mână al filmului românesc din această perioadă, prin seriozitatea abordării, construcţie dramatică solidă şi atenţia acordată partiturii actoriceşti.

Filmografie regizor:

1. Mai presus de orice (1978);
2. Omul în loden (1979);
3.
Stefan Luchian (1981);
4.
Intoarcerea din iad (1983);
5. Padureanca (1987);
6.
Flacari pe comori (1988);
7.
Un bulgăre de humă (1989);
8.
Undeva în Est (1991);
9.
Architectura si puterea (1993);
10.
Priveste înainte cu mânie (1993);
11.
Capul de zimbru (1996);
12.
Faimosul Paparazzo (1999);
13.
Binecuvântata fii, închisoare (2002);
14.
Logodnicii din America (2007);
15.
Schimb valutar (2008).